Gradsko društvo Crvenog Križa Dubrovnik
HUMANOST    NEPRISTRANOST    NEUTRALNOST    NEOVISNOST    DOBROVOLJNOST    JEDINSTVO    UNIVERZALNOST   
Početna

|

O nama

|

Ustroj

|

Djelatnosti

|

Akcije DDK

|

Dokumenti

|

Galerija

|

Kontakti

|

Povratak na prethodnu stranicu      Europski dan suzbijanja trgovanja ljudima     

Dubrovački Crveni križ obilježio Europski dan suzbijanja trgovanja ljudima na graničnom prijelazu Karasovići

Hrvatski Crveni križ aktivan je na području odgovora na trgovanje ljudima od 2002. godine i radi na prevenciji i edukaciji, izgradnji kapaciteta te direktnoj pomoći i zaštiti žrtava trgovanja ljudima.
Posljednjih nekoliko godina svjedoci smo velikih kretanja migranata koji su prisiljeni napustiti svoje domove zbog raznih okolnosti ratova, sukoba, kršenja ljudskih prava ali i loše ekonomske i gospodarske situacije zbog kojih je narušena egzistencija cijelih obitelji. Velika kretanja stanovništva iz nužde među kojima je znatan broj onih koji su prisiljeni na migriranje otvaraju prostor za pojavu trgovanja ljudima. Istraživanja ukazuju kako se migranti često iskorištavaju od strane krijumčara i kako se tokovi trgovanja ljudima podudaraju s migracijskim tokovima.
Zbog restriktivnih migracijskih politika, straha od zlostavljanja, zatvora, deportacije i općenito nedostatka informacija o pravima, žrtve trgovanja ljudima često nemaju pristup ni osnovnim humanitarnim uslugama, a niti pravnom savjetovanju i pomoći. Stoga veliki broj žrtava ostane neidentificiran i bez pristupa potrebnoj pomoći i zaštiti.
Kada u današnjem kontekstu govorimo o migrantima često nam je u glavi slika osoba s Bliskog istoka koje kreću na put prema Europi, međutim moramo razmišljati i o našim građanima koji odlaze u potragu za boljim životom a time i poslom. Imamo primjere naših sugrađana koji se susreću s rizicima te su u europskim državama identificirani kao žrtve trgovanja ljudima.  
Hrvatski Crveni križ, pa tako i Dubrovački Crveni križ provodi edukaciju djece i mladih o rizicima migriranja. Mladim osobama koje završavaju obrazovanje i ulaze na tržište rada kao i nezaposlenim osobama pružamo informacije o sigurnijim načinima pristupu tržištu rada.
I ove godine Dubrovački Crveni križ u suradnji s Policijskom upravom Dubrovačko – neretvanskom nastavili suradnju uz Europski dan suzbijanja trgovanja ljudima koji se obilježava 18. listopada. Obilježavanjem ovog dana nastavlja se provoditi akcija „Zajedno“ preventivna akcija Ravnateljstva policije koja se u skladu s europskim standardima provodi u cijeloj Hrvatskoj i koja ima za cilj kroz suradnju institucija potaknuti društvo na odgovornu reakciju, kako bi se pridonijelo smanjenju i sprječavanju trgovanja ljudima.
Izrađeni su plakati i letak na četiri jezika (hrvatski, engleski, albanski i ruski), koje smo s djelatnicima Policijske uprave Dubrovačko – neretvanske dijelili na graničnom prijelazu Karasovići.
Akcije dobrovoljnog darivanja krvi (05/2020)Uplatnica za donacije

PowerPoint prezentacija
(veličina 16 MB)

Korisni linkovi


Hrvatski Crveni križ

Međunarodni odbor Crvenog križa

Međunarodna federacija Crvenog križa i Crvenog polumjeseca

Copyright © - Gradsko društvo Crvenog križa Dubrovnik