Gradsko društvo Crvenog Križa Dubrovnik
HUMANOST    NEPRISTRANOST    NEUTRALNOST    NEOVISNOST    DOBROVOLJNOST    JEDINSTVO    UNIVERZALNOST   
Početna

|

O nama

|

Ustroj

|

Djelatnosti

|

Akcije DDK

|

Dokumenti

|

Galerija

|

Kontakti

|

Povratak na prethodnu stranicu      Međunarodni dan nestalih osoba     

Međunarodni dan nestalih osoba obilježava se diljem svijeta 30. kolovoza te je to prigoda da se s posebnim pijetetom prisjetimo svih nestalih osoba i iskažemo podršku obiteljima koje nisu ostvarile svoje temeljno humanitarno pravo – doznale istinu o sudbinu svojih članova obitelji. Iza svake nestale osobe stoji neizreciva tuga i bol obitelji koje ustrajno traže odgovor – gdje su njihovi najmiliji.

Hrvatski Crveni križ sa svojim 131 društvom koja djeluju na području cijele Republike Hrvatske,  provodi aktivnosti službe traženja i obnavljanja obiteljskih veza, kao dio mreže Pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca,  te svakodnevno radi na rješavanju mnogih otvorenih zahtjeva za traženje. Zahtjeve za traženje Crvenom križu podnose članovi obitelji nestalih osoba za koje ne znaju gdje se nalaze. U ovom trenutku Hrvatski Crveni križ otvoreno je više od 3200 zahtjeva za traženje nestalih osoba.

Najveći broj nestalih osoba u evidencijama Hrvatskog Crvenog križa još je uvijek vezan uz  traženja osoba nestalih tijekom oružanog sukoba na području Republike Hrvatske kao naj bolnija i najteža posljedica ratnih zbivanja. Prije 28 godina, početkom Domovinskog rata, brojne obitelji obraćale su se Hrvatskom Crvenom križu tražeći bilo kakvu vijest o svojim članovima. Krajem 1991. godine u Hrvatskom Crvenom križu bilo je pokrenuto više od 18.000 zahtjeva za traženje.  Iako je veliki broj traženja riješen, još uvijek preveliki broj obitelji nema vijesti o nestalim članovima. Otvorena su još uvijek 1.995 zahtjeva koja se odnose na razdoblje od 1991. do 1995. godine – 1.610 zahtjeva za traženje osoba za koje obitelji nemaju vijesti o njihovoj sudbinu i 385 onih za koje se zna da su smrtno stradali, ali nije poznato gdje se nalaze njihovi posmrtni ostaci. Iza svakog imena na popisu nestalih je jedna obitelj koja puna nade, čeka odgovor o sudbini svojega člana obitelji.

Služba traženja Hrvatskog Crvenog križa aktivno radi i na traženjima osoba razdvojenih uslijed migracija. Podsjetimo, tijekom trajanja krize u Hrvatskoj, HCK je uspješno spojio gotovo 2000 obitelji čiji su se članovi razdvojili tijekom mukotrpnog puta bježeći od ratnih stradanja. I danas, Služba tražnja Hrvatskog Crvenog križa aktivno sudjeluje u rješavanju sudbina razdvojenih izbjeglica i migranata, u suradnji s drugima nacionalnim društvima Crvenog križa i Crvenog polumjeseca i Međunarodnim odborom Crvenog križa.

Ove godine središnje obilježavanje Međunarodnog dana nestalih osoba održat će se u Vinkovcima, u organizaciji Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Udruge „Hrvatska majka“ Vinkovci, te Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata i Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar Kitarović, pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja te supokroviteljstvom i potporom Vukovarsko – srijemske županije, Grada Vinkovci, Međunarodnog odbora Crvenog križa i Hrvatskog Crvenog križa. Skupu će nazočiti i predstavnici Hrvatskog Crvenog križa, a svim posjetiteljima na raspolaganju će biti volonteri Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci koji će im dijeliti vodu te pružiti i bilo koju drugu vrstu potrebne pomoći.

Pozivamo sve koji su u mogućnosti da svojom nazočnošću pruže potporu obiteljima nestalih osoba i pokažu da u svom traganju za istinom nisu same.

Izvor:www.hck.hr


Akcije dobrovoljnog darivanja krvi (02/2020)


24.02.2020. (14:00 - 17:00)
OB Dubrovnik Transfuzija

Pozvani aktivi:Uplatnica za donacije

PowerPoint prezentacija
(veličina 16 MB)

Korisni linkovi


Hrvatski Crveni križ

Međunarodni odbor Crvenog križa

Međunarodna federacija Crvenog križa i Crvenog polumjeseca

Copyright © - Gradsko društvo Crvenog križa Dubrovnik