Gradsko društvo Crvenog Križa Dubrovnik
HUMANOST    NEPRISTRANOST    NEUTRALNOST    NEOVISNOST    DOBROVOLJNOST    JEDINSTVO    UNIVERZALNOST   
Početna

|

O nama

|

Ustroj

|

Djelatnosti

|

Akcije DDK

|

Dokumenti

|

Galerija

|

Kontakti

|

Povratak na prethodnu stranicu      Silvi Mladošić Plaketa B.Bačić     

Dubrovački Crveni križ, ovogodišnju Plaketu „Berislav Bačić“, dodijelio je 15. svibnja 2018. godine dugogodišnjoj volonterki i članici Crvenog križa gospođi Silvi Mladošić.

Gospođa Silva Mladošić dugogodišnji je član Crvenog križa. Aktivna je u Crvenom križu od 1967. godine od kada je prvi puta darovala krv. Krv je darovala 86 puta i za to je od Predsjednika Republike Hrvatske dobila odlikovanje Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske koja se dodjeljuje za osobite zasluge za zdravstvo, socijalnu skrb i promicanje društvenih vrednota.

„Naša Silva, kako je odmila zovemo mi u Dubrovačkom Crvenom križu najaktivnija je s darivateljima krvi. Uvijek ima toplu riječ za svakoga, a posebno potiče mlade na ovaj plemeniti čin, neumorno objašnjavajući važnost darivanja krvi. Plaketa „Berislav Bačić“ odlazi i ove godine u prave ruke.“, kaže za našu volonterku predsjednik Dubrovačkog Crvenog križa dr. Vicko Mihaljević.

Aktivna je u Crvenom križu, član je Odbora i Skupštine društva, a od 2013. godine obnaša i funkciju potpredsjednice Gradskog društva Crvenog križa Dubrovnik. Vodila je aktiv dobrovoljnih darivatelja krvi na Babinom kuku, a potom u Konavlima, priča ravnatelj Dubrovačkog Crvenog križa gospar Živko Šimunović.

„Moja misao vodilja prilikom svakog darivanja krvi bila je ništa ne gubim, a nekome mogu spasit život!“, kroz smijeh kaže gospođa Silva, te nastavlja „uvijek sam voljela biti u direktnom kontaktu s darivateljima. Znam da mladi danas vole Facebook i druge društvene mreže, ali meni je direktni razgovor s darivateljima uvijek bio draži. Tako i danas kada je akcija u Konavlima ja znam krenut ujutro rano obić sva mjesta đe se ljudi okupljaju butige, kafiće, škole, vrtiće i don Josipa i vatrogasce. I pozvat ih direktno na akciju.“

Pitamo je tko je koga našao ona Crveni križ ili Crveni križ nju. „To je bilo prirodno“, kaže kroz svoj prepoznatljiv osmijeh te nastavlja kako su je kada je prvi put išla darovat krv u Makarskoj, zapravo, zbog visokog tlaka odbili. Ali nije odustajala, i tijekom svog života krv je dala 86 puta.  
Gđa Silva skoro je cijeli svoj radni vijek provela radeći kao medicinska sestra, a pred mirovinu vodila je darivanje krvi u Dubrovačkom Crvenom križu.

„Ovo je za mene bilo veliko iznenađenje, ali je zapravo jako lijepo kada ti zahvale“, kazala je primajući Plaketu, i nastavila „ovo će mi biti dodatni poticaj za nastavak volontiranja.“

Plaketu „Berislav Bačić“ ustanovilo je 2016. godine Gradsko društvo Crvenog križa Dubrovnik u spomen na svog dugogodišnjeg volontera, prvog počasnog člana Društva, predsjednika Društva, člana Odbora, predavača prve pomoći. Plaketa se dodjeljuje u Tjednu Crvenog križa (od 8. do 15. svibnja) za promicanje humanosti, osobite rezultate u unapređenju pojedinih djelatnosti i doprinos razvoju Gradskog društva Crvenog križa  Dubrovnik. Plaketu „Berislav Bačić“ su do sada dobile Lili Magud i Lucija Šalja. Uručivanju Plakete nazočila je obitelj pok. Berislava Bačića.

Akcije dobrovoljnog darivanja krvi (03/2019)Uplatnica za donacije

PowerPoint prezentacija
(veličina 16 MB)

Korisni linkovi


Hrvatski Crveni križ

Međunarodni odbor Crvenog križa

Međunarodna federacija Crvenog križa i Crvenog polumjeseca

Copyright © - Gradsko društvo Crvenog križa Dubrovnik