Gradsko društvo Crvenog Križa Dubrovnik
HUMANOST    NEPRISTRANOST    NEUTRALNOST    NEOVISNOST    DOBROVOLJNOST    JEDINSTVO    UNIVERZALNOST   
Početna

|

O nama

|

Ustroj

|

Djelatnosti

|

Akcije DDK

|

Dokumenti

|

Galerija

|

Kontakti

|

Povratak na prethodnu stranicu      Sa zasjedanja Opće skupštine UN-a     

Započelo je 72. zasjedanje Opće skupštine UN-a koje će trajati do 25. rujna.  Glavna tema rasprave je „Fokusiranje na ljude: stremljenje miru i dostojnom životu za sve na održivom planetu“, uz niz popratnih događanja na najvišoj razini o najvažnijim svjetskim pitanjima.

Na zasjedanju Opće skupštine na kojoj sudjeluju predstavnici svih zemalja članica UN-a, sudjelovat će i predsjednik Međunarodnog odbora Crvenog križa Peter Maurer.

Međunarodni odbor Crvenog križa je neovisna humanitarna organizacija prisutna na poprištima sukoba koja  radi na sprječavanju patnje promicanjem i jačanjem humanitarnog prava i univerzalnih humanitarnih načela. Međunarodni odbor Crvenog križa ima status promatrača i sudjeluje u svim događajima u tjednu  zasjedanja Opće skupštine UN-a na visokoj razini o najzahtjevnijim svjetskim pitanjima, a predsjednik Maurer sudjelovat će u ključnim raspravama o Siriji, Iraku, Jemenu, Srednjoafričkoj Republici i prevenciji gladi  te će se obratiti i  na svečanosti potpisivanja Ugovora o zabrani nuklearnog oružja.

Po dolasku u New York na Opću skupštinu Ujedinjenih naroda, predsjednik Međunarodnog odbora Crvenog križa Peter Maurer rekao je:"Ova Opća skupština održava se u kritičnom trenutku, kada se svijet suočava s povećanim  brojem i sve složenijim sukobima. U posljednjih šest mjeseci boravio sam na poprištima nekih od najbrutalnijih i dugotrajnijih sukoba u svijetu. Prije četiri tjedna bio sam u Južnom Sudanu. Nedugo prije toga bio sam u Jemenu. Prije toga u Siriji, Mijanmaru i Ukrajini. Svaki put  upoznavao sam se s ljudima koji najviše trpe. Stoga je moj cilj ovog tjedna ukazati kako je  krajnje nužno ublažiti ljudsku patnju."

"Moja nedavna  putovanja  jasno su mi pokazala da "fokus na ljude" mora u praksi biti usredotočen na ranjive ljude koji su  se bezizlazno našli u smrtonosnim sukobima. Nužno je usredotočiti se  na probleme njihovim sprječavanjem. Bez rješavanja tih pitanja, civili će i dalje plaćati cijenu, predmetom napada bit će objekti medicinskog zbrinjavanja, pružatelji  pomoći  biti će ubijani,  a zemlje opustošene ratom ostat će prijetnja regionalnoj i međunarodnoj stabilnosti i sigurnosti", istaknuo je predsjednik Maurer.

"Glavni tajnik UN-a ističe novi način rada koji prepoznaje ono što mi u MOCK-u vidimo na terenu na poprištima sukoba", dodao je Maurer  o odnosu s Ujedinjenim narodima i načelima međunarodnog humanitarnog prava. "Priroda dugotrajnog sukoba znači da moramo pružiti neposrednu pomoć spašavanja, istovremeno s  pružanjem osnovnih usluga kroz duže razdobolje. Grubo kršenje  pravila ratovanja pogađa našu zajedničku humanost i prijetnja je životu."

Izvor: www.hck.hr


Akcije dobrovoljnog darivanja krvi (05/2020)Uplatnica za donacije

PowerPoint prezentacija
(veličina 16 MB)

Korisni linkovi


Hrvatski Crveni križ

Međunarodni odbor Crvenog križa

Međunarodna federacija Crvenog križa i Crvenog polumjeseca

Copyright © - Gradsko društvo Crvenog križa Dubrovnik